Adesanya najnovija žrtva kletve igre UFC?

Adesanya najnovija žrtva kletve igre UFC?

Zloglasna "kletva naslovnica" UFC-a čini se da je udarila još jednom jer je Israel Adesanya izgubio UFC prvenstvo srednje kategorije samo nekoliko dana nakon što je predstavljen kao naslovni borac “deluxe” izdanja UFC 5 igre. 

Unatoč ulasku u glavnu borbu UFC 293 događaja kao favorit, Adesanya je nadmašen od strane Seana Stricklanda tijekom pet rundi, izgubivši jednoglasnom odlukom.

Tajming Adesanyinog poraza posebno je jeziv, budući da je tek nedavno predstavljen kao naslovni borac za Premium izdanje UFC 5 igre. Ovo je ponovno pokrenulo rasprave o takozvanoj "kletvi EA-a" koja sugerira da sportaši koji krase naslovnice EA Sports igara doživljavaju naknadne nevolje i poraze.




Strickland, peti rangirani borac srednje kategorije, demonstrirao je majstoriju strategije i snage na putu prema pobjedi nad Adesanyom, što se smatra velikim iznenađenjem. Odbio je Adesanyine napade tijekom pet rundi, konstantno ga pritiskajući te ga je čak uspio srušiti u prvoj rundi s jakim udarcem za koji su mnogi pomislili da je borba gotova.

Povijest ove kletve teško je zanemariti. Nakon što je krasio naslovnicu UFC 4 igre 2020. godine, Jorge Masvidal doživio je poraz od Kamarua Usmana. Conor McGregor, zaštitno lice UFC 3 igre 2018. godine, suočio se s gušenjem protiv Khabiba Nurmagomedova kao i protiv Nate Diaza godinu prije. Ronda Rousey, kratko prije izlaska UFC 2 igre 2016. godine, doživjela je šokantni nokaut od Holly Holm u onome što se smatra jednim od najvećih iznenađenja u povijesti MMA-a. I Jon Jones, nakon što je bio na naslovnici EA Sports UFC igre 2014. godine, suočio se s pravnim problemima i oduzimanjem titule.

Nedavno otkrivanje naslovnice UFC 5 igre naišlo je na kritike, s obožavateljima koji su je uspoređivali s imitacijom nekakve mobilne igre. Naslovnica prikazuje prvaka perolake kategorije Alexandera "The Great" Volkanovskog i bivšu prvakinju muha kategorije Valentinu "Bullet" Shevchenko. S obzirom na povijest kletve, obožavatelji sada s nestrpljenjem očekuju kako će se suprotstaviti u svojim sljedećim borbama.




I dok neki možda odbacuju ideju kletve kao obično praznovjerje, niz nesreća koje slijede nakon otkrivanja naslovnica EA postaje teško zanemariti.