Esport je najtraženija disciplina na Azijskim igrama

Esport je najtraženija disciplina na Azijskim igrama

Esport će službeno debitirati kao disciplina na azijskim igrama, što je potez pozdravljen od strane igrača i stručnjaka kao značajan korak prema olimpijskom priznanju. Dok je 2018. bio demonstracijski sport, ovogodišnje igre u Hangzhou dodijelit će zlatne medalje u sedam različitih igara, uključujući popularne naslove poput PUBG Mobile, Dota 2 i League of Legends. Natjecanje će se održati u futurističkom China Hangzhou Esport Centru, od 24. rujna do 2. listopada. S obzirom da je esport jedini događaj na igrama u Hangzhouu koji koristi lutrijski sustav za kupnju ulaznica, očekuje se da će postati jedan od najpopularnijih, ali i događaj s najvišim cijenama ulaznica, prema izvještaju kineskih državnih medija. 

Prema službenim podacima Azijskih igara u Hangzhouu, broj prijava za ulaznice za esport premašio je 5 milijuna. Međutim, svaka lokacija događaja može primiti maksimalno samo 4.000 gledatelja, što dovodi do izuzetno niskih izgleda za osiguravanje ulaznice, stvarajući izazov za kupnju ulaznica koji čak može konkurirati i Olimpijadi.

Xia Hong, izvršni direktor tvrtke Perfect World, smatra da je ulazak esporta na Azijske Igre prekretnica koja će pomoći u daljnjem integriranju esporta u velike sportske natjecanja te promicanju njegove popularizacije i standardizacije.

Profesor Kang sa Shingu koledža, pionir u korejskom profesionalnom gejmingu, izrazio je kako ovaj događaj označava promjenu percepcije prema esportu kao legitimnom sportu. Istaknuo je ogroman trud uložen od strane igrača i osoblja, tvrdeći da je industrija na korak do potpunog priznanja.

Nakon što je prvi Olimpijski tjedan esporta održan u lipnju u Singapuru, te uspostave novog odbora za esport od strane Međunarodnog olimpijskog odbora  ovog mjeseca, esport bi mogao kročiti na još veću međunarodnu scenu.